Μουσείο Ιστορίας & Λαογραφίας

Μετά από κόπους πολλών ετών το όνειρο μας έγινε πραγματικότητα. Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 εγκαινιάσαμε το Μουσείο μας. Πρόκειται για μια προσφυγική κατοικία η οποία επισκευάστηκε και παραμένει όπως ακριβώς ήταν στο τέλος της δεκαετίας του ’20.

Αποτελεί δε η ίδια μουσειακό έκθεμα και στεγάζει τα κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μας.

Ο επισκέπτης (ιδιαίτερα οι μαθητές και οι νέοι) έχει τη δυνατότητα να μάθει πως έζησαν οι Έλληνες της Μ.Ασίας όταν ήρθαν πρόσφυγες στην Ελευσίνα το 1922,να γνωρίσει τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους και να σχηματίσει  μια πλήρη εικόνα των ιστορικών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Γενικά το μουσείο μας με τα εκθέματα του (έγγραφα, επιστολές, χάρτες, φωτογραφίες, χρηστικά αντικείμενα και ενδυμασίες) εμπλουτίζει τις πηγές της ιστορίας με τη δική του ιδιαίτερη συμβολή. Τηρώντας έτσι τους σκοπούς του Συλλόγου μας για την διαιώνιση της αλήθειας, την απόδοση τιμής στη γενιά που ξεριζώθηκε  βίαια από τις τρισχιλιετείς και πλέον πατρογονικές εστίες και το χρέος στο ήθος και τον πολιτισμό που οι πρόγονοί μας παρά τις αντιξοότητες και τα δεινοπαθήματα έφεραν μαζί τους και τα κληροδότησαν σε εμάς τους απογόνους τους.

Επίσης το Μουσείο μας συμβάλλει στο να διατηρηθούν τα ίχνη του παρελθόντος στον οικοδομικό ιστό της πόλης μας.

Το προσφυγικό σπίτι στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο μας ανήκει στην Καλλιόπη Φαγαδέα το γένος Κοντρογιάννη από τη Σμύρνη. Οι κληρονόμοι της το δώρισαν στο Σύλλογο. Η γενναιοδωρία τους έκανε εφικτή τη δημιουργία του Μουσείου μας και από καρδιάς τους ευχαριστούμε.